Η απάτη είναι σαν το πεπρωμένο. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό.

Η απάτη είναι σαν το πεπρωμένο. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Εν τούτοις οι λιγότερο δεισιδαίμονες έχουν μια δυνατότητα να ξεφύγουν. Μετατρέπουν τη μοίρα σε εμπειρία και στο μέτρο του δυνατού, αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Αλλά όχι πάντοτε.

Γιατί το εύρος της απάτης είναι απεριόριστο. Από τον προεκλογικό λόγο, που κάνει τα φύκια μεταξωτές κορδέλες, μέχρι τη σάλτσα στρειδιών, χωρίς στρείδια. Να μην πούμε για διαφημίσεις, θαυματουργά φάρμακα, τηλεπωλήσεις ή τις ιντερνετικές κλοπές.

Στη βιομηχανική διατροφή, η απάτη είναι συστατικό στοιχείο αυτού του εμπορίου. Διαβάστε μονάχα τι περιέχουν τα προϊόντα που αγοράζετε. Και κάποια στοιχεία τους είναι καρκινογόνα.

Πλήθος οι έρευνες και οι καταγγελίες. Αλλά οι καταναλωτές αδιαφορούν για το τι τρώνε. Η τιμή μετράει. Και μάλιστα πιστεύουν πως ψωνίζουν έξυπνα. Ομως αυτό που μας ενδιαφέρει εδώ είναι η σχέση λόγου-απάτης, που κατά κανόνα αποδίδει άμεσα. Τις υπόλοιπες απάτες θα τις αφήσουμε απέξω.

Ο απατεώνας πρέπει να έχει φαντασία, να επινοήσει μια αφήγηση που ουδείς έχει λόγο να αμφισβητήσει και όταν η ιστορία φτάνει στο ψαχνό, το θύμα πρέπει να έχει πεισθεί πως τα πάντα έχουν γίνει για το καλό του.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με το νερό στο Δήμο Σικυωνίων. Το νερό ήρθε για το καλό μας.

Ξοδεύτηκαν 14.000.000 ευρώ για το έργο. Το έργο έχει τιμολογηθεί -πληρωθεί 2 φορές και για άλλη χρήση , τουλάχιστον αυτό καταγγέλουν κάποιοι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Αυτό όμως δεν με ενδιαφέρει, γιατί το νερό ήρθε για το καλό μας.

Θα πληρώνουμε περίπου 500.000 ευρώ ηλεκτρικό ρεύμα το χρόνο ενώ μια διαφορετική μελέτη υπολόγιζε ότι εκμεταλλευόμενοι την φυσική ροή δεν θα ξεπερνούσε τα 100.000 ευρώ το ετήσιο ενεργειακό κόστος. Αυτό όμως δεν με ενδιαφέρει, γιατί το νερό ήρθε για το καλό μας.

Στο τέλος της ημέρας θα συνεχίζουμε να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό, γιατί απλά κανένας μέχρι τώρα δεν μπόρεσε να κερδίσει το πολυδάπανο marketing των εταιριών εμφιαλωμένου νερού. Αυτό όμως δεν με ενδιαφέρει, γιατί το νερό ήρθε για το καλό μας.

Και τώρα στο «ηθικόν δίδαγμα».

Υστερα από καιρό, θα συναντήσω τυχαία στο δρόμο τον απερχόμενο Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σταματόπουλο και θα τον ρωτήσω ευθέως γιατί το έκανε σε μένα αυτό.

Και η απάντηση θα έρθει πληρωμένη: «Και ποιά είσαι εσύ που θα μείνεις στο απυρόβλητο; Εγώ είμαι πολιτικός και από αυτό ζω. Εσύ έπρεπε να ήσουν προσεκτική». Και έτσι θα μάθω. Η γνώση πληρώνεται. Και το αντίτιμο που έδωσα εγώ πριν πέντε χρόνια, ήταν μάλλον μικρό, μια ψήφο χαμένη.

Ο αφελής είναι η προϋπόθεση της πολιτικής απάτης – Όχι όμως αυτή την φορά.

Σας βαρέθηκα κ. Σταματόπουλε.

Πηγή facebook