ΚΙΑΤΟ: Το νερό, ο Σταματόπουλος και …ο Τσόρτσιλ

Γιατί ο απερχόμενος δήμαρχος Σικυωνίων κινδυνεύει να την πατήσει όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός 

Υπάρχει μια ιστορία που κυκλοφορεί ως αστικός μύθος για τον Τσόρτσιλ. Εμφανίστηκε, στην Βουλή των Λόρδων, λίγο μετά την συνθηκολόγηση της Γερμανίας και πριν από τις νέες εκλογές του 1945, κουβαλώντας έναν παχύ κατάλογο γεμάτο από οικονομικά στοιχεία που δήλωναν ανάκαμψη της αγγλικής οικονομίας. Όλοι οι βουλευτές τον άκουγαν μαγεμένοι. Όταν τελείωσε ο υπουργός των Οικονομικών τον ρώτησε πότε πρόλαβε να τα συγκεντρώσει: «Πριν λίγο βγήκαμε από τον πόλεμο. Αυτή είναι δουλειά έξι μηνών». Για να του απαντήσει ο ιστορικός «πατέρας της νίκης»:
«Ε, άλλο τόσο θα χρειαστεί η αντιπολίτευση για να διαπιστώσει πως είναι ψεύτικα. Αλλά μέχρι τότε θα έχω κερδίσει τις εκλογές…».

Το θυμήθηκα πριν από λίγες μέρες ακούγοντας τον απερχόμενο δήμαρχο Σικυωνίων να προκαλεί την συνέντευξη Τύπου με αφορμή την σύνδεση του Κιάτου και τριών από τα 16 χωριά της Δημοτικής Ενότητας (Δ.Ε.) Σικυωνίων, με νερό από την Στυμφαλία. Ο κ. Σταματόπουλος πιστεύει πως με αυτή την ανακοίνωση -και μέχρι να αποδειχτούν αληθινά μια σειρά από γεγονότα που θα αναφέρουμε παρακάτω- θα καταφέρει να ξεγελάσει τους κατοίκους του Κιάτου και των τριών από τα 16 χωριά και να κερδίσει τις εκλογές. Και μου γεννήθηκαν μερικές απορίες που κατέληξαν σε ισάριθμα συμπεράσματα.

1. Το πρώτο και πιο σημαντικό ερώτημα είναι αν πράγματι το νερό είναι ποιοτικό και πόσιμο. Αυτές οι δύο έννοιες μπορεί να μοιάζουν σε πολλούς αυτονόητα ταυτόσημες, όμως, είναι τελείως διαφορετικές. Γιατί, για παράδειγμα, ο δήμος Κορινθίων παίρνει νερό εδώ και 10 περίπου χρόνια από τις πηγές της Δρίζας, δηλαδή κατευθείαν από τη λίμνη, την ώρα που η υδροδότηση που εξήγγειλε ο απερχόμενος δήμαρχος Σικυωνίων είναι από τέσσερις γεωτρήσεις, όπως ειπε ο ίδιος σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για τις δύο νέες γεωτρήσεις στην Βελίνα και στο Καίσαρι, αλλά και τις παλαιότερες στο Κεφαλάρι και το Κλημέντι.

2. Και είναι πιθανόν να λύσουν όντως το πρόβλημα της λειψυδρίας οι νέες γεωτρήσεις που ενισχύουν τις δύο παλιές, αλλά ποιοτικό πόσιμο νερό δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση. Οι προσμίξεις νερού από τέσσερις διαφορετικές γεωτρήσεις δημιουργούν μιαν αστάθμητη εικόνα για την συνολική ποιότητα που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων του Κιάτου και των τριών από τα 16 χωριά της Δ.Ε. Κιάτου. Επιπροσθέτως μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: αφού οι δύο από τις τέσσερις γεωτρήσεις είναι παλιές και το νερό τους πόσιμο, γιατί ο απερχόμενος δήμαρχος δεν το ανακοίνωνε ως τέτοιο, όλα τα προηγούμενα χρόνια;

3. Μπορεί σήμερα οι μετρήσεις να δείχνουν ότι το νερό είναι κοντά στα ασφαλή πρότυπα, όμως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα δείξουν οι μετρήσεις το καλοκαίρι, όταν και θα έχει ξεκινήσει ο κύκλος της αγροτικής δραστηριότητας, με τα ραντίσματα και τα φυτοφάρμακα. Αν το νερό ήταν από τις πηγές, όπως συμβαίνει με την Κόρινθο, θα μιλούσαμε για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Ο απερχόμενος δήμαρχος υποστηρίζει, βέβαια, πως το νερό από τις πηγές της Δρίζας θα έρθει τον Μάιο. Ας μην ξεχνάμε, ωστόσο, ότι δύο φορές οι άδειες νερού που έχει λάβει ο απερχόμενος δήμαρχος τόσο το 2014 (47886/1838 από 14-4-2014), όσο και το 2016 (86265/92239/4467 από 5-7-2016) έχουν λήξει χωρίς να έχει γίνει κάτι. Εκκρεμεί μία τρίτη από τον Μάιο του 2018 που λήγει τον Μάιο του 2019. Οψόμεθα για τα δικά της αποτελέσματα. Είναι όμως απορίας άξιον γιατί βιάζεται ο δήμαρχος να ανακοινώσει «νερό από τις γεωτρήσεις», όταν μπορεί τον Μάιο, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές να ανακοινώσει «νερό από τις πηγές».

4. Δεν ανήκω ασφαλώς στην κατηγορία εκείνων που κατηγορούν τον δήμαρχο ότι κορόιδεψε τους δημότες του, όταν το 2010 τους υποσχέθηκε νερό από την Στυμφαλία μέσα σε δύο μήνες, ούτε όταν επανέλαβε το ίδιο πράγμα το 2014. Μια μικρή καθυστέρηση εννέα ετών είναι τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα και εν πάσει περιπτώσει το να υλοποιείς τις δεσμεύσεις σου είναι θετικό. Αρκεί να τις υλοποιείς.
Γιατί ο κ. Σταματόπουλος υποσχέθηκε νερό σε ΟΛΟΥΣ τους δημότες του και όχι ΜΟΝΟ στους κατοίκους του Κιάτου και των ΤΡΙΩΝ από τα 16 χωριά της Δ.Ε. Αυτή είναι μια σημαντική ανακολουθία που πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας, και μου κάνει εντύπωση που δεν έχει αναδειχτεί από τους συνυποψηφίους του απερχόμενου δημάρχου. Τούτου δοθέντος ο κ. Σταματόπουλος εξακολουθεί να είναι ανακόλουθος και αυτό ασφαλώς θα το μετρήσουν οι κάτοικοι των άλλων 13 χωριών. Και θα πρέπει να προσθέσουν στο μέτρημα πως ο δήμαρχος Κορινθίων, που παίρνει όπως είπαμε νερό κατευθείαν από τις πηγές, υδροδοτεί πλέον το σύνολο του δήμου. 22 χωριά και 58 χιλιάδες κατοίκους!

5. Αλλά για μια στιγμή! Είναι αλήθεια ότι ο απερχόμενος δήμαρχος Σικυωνίων έφερε το νερό στο Κιάτο; Ή μήπως άλλος πρέπει να πάρει τα εύσημα; Ή έστω μέρος αυτών; Γιατί η αλήθεια είναι πως η μία από τις τέσσερις γεωτρήσεις είναι εκείνη στο Κεφαλάρι, την οποία είχε ανοίξει πριν από 25 περίπου χρόνια ο δήμαρχος Γιώργος Γιαννόπουλος.

6. Το ερώτημα της ποιότητας δεν αφορά, όμως, μόνο το νερό. Αφορά και το δίκτυο. Πως γίνεται να φέρνεις νερό -άριστης, όπως λες, ποιότητας- και να το μεταφέρεις σε ένα δίκτυο παλαιό και σε δεξαμενές που δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ποτέ; Ένα δίκτυο που μάλλον δεν θα αντέξει την πίεση και θα σπάζει κάθε λίγο και λιγάκι, ή, ακόμα χειρότερα, θα μεταφέρει κάθε λογής προσμίξεις που ενυπάρχουν από την πολυετή χρήση ακατάλληλου νερού;

7. Τα όσα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο έγιναν τα έργα, το πόσο κόστισαν, το ποιοι τα έκαναν, με ποιους τρόπους, με ποιων τις υπογραφές, αν υπάρχει ή όχι μελέτη για την πιθανότητα απομείωσης του υδροφόρου ορίζοντα από την ανεξέλεγκτη άντληση νερού το αφήνουμε για ένα επόμενο άρθρο.

8. Ο απερχόμενος δήμαρχος τελικά νομίζει πως μπορεί να σωθεί όπως ο Τσόρτσιλ. Θα πρέπει να έχει όμως στο νου του κάτι που παρέλειψα να σας πω στην αρχή του κειμένου. Εκείνες τις εκλογές ο Τσόρτσιλ τις έχασε κι ας ήταν ο «πατέρας της νίκης». Τον είχαν βαρεθεί…
Γράφει η Έλλη Φρίξου*
*Η κυρία Έλλη Φρίξου είναι συγγραφέας, κάτοικος Κιάτου

<Πηγή>