Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του Σπύρου Σταματόπουλου

To 2011 ήταν χρονιά μνημονίων (Σαμαρά – Βενιζέλου). Στο πλαίσιο της μείωσης των δημοσιονομικών εξόδων, 13 σχολεία έκλεισαν στην Δημοτική Ενότητα της Στυμφαλίας.

Ήταν εκείνη τη χρονιά που ο (νεοεκλεγμένος τότε και απερχόμενος σήμερα) δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ότι θα φτιάξει ένα νέο πολυδύναμο σχολείο και για το λόγο αυτό παρουσίασε ένα σχέδιο μηχανικών.

Από τότε, τα χρόνια πέρασαν, ο κ. Σταματόπουλος επανεξελέγη Δήμαρχος και πλέον φτάσαμε στο 2019. Το σχολείο που υποσχέθηκε ο δήμαρχος στους Στυμφάλιους …έγινε. Περιλαμβάνει ένα κοντέινερ και δυο χημικές τουαλέτες!

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αυτή τη στιγμή το τριτάξιο γυμνάσιο της περιοχής φιλοξενεί τις έξι τάξεις Δημοτικού, τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και δύο τάξεις Λυκείου. Συνολικά το σχολείο παρακολουθούν 75 παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο και ακόμη 45 παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Στο Γυμνάσιο οι αίθουσες έχουν χωριστεί με γυψοσανίδες και μοιάζουν με κλουβιά ενώ τα παιδιά του Λυκείου χρησιμοποιούν ως αίθουσες τα γραφεία των καθηγητών, το κυλικείο και άλλους χώρους για να μελετήσουν τα μαθήματά τους.

Το σχολείο δεν έχει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων ή γυμναστικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα χωριό σε υψόμετρο 700 μέτρων που τις περισσότερες μέρες του χειμώνα ή βρέχει ή χιονίζει.  

Το εντυπωσιακό είναι πως σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων, περισσότεροι από 50 μαθητές από τα χωριά Ψάρι και τον Ασπρόκαμπο πάνε σχολείο στη Νεμέα, με την οποία η απόσταση ξεπερνά τα 30 χλμ. Υποχρεώνονται λοιπόν να πάνε σχολείο διανύοντας κάθε ημέρα αυτή την απόσταση.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΚΙΑΤΟ

Οι κάτοικοι της περιοχής ισχυρίζονται ότι το σχολείο δεν φτιάχνεται διότι ΚΑΠΟΙΟΙ θέλουν να ενδυναμώσουν τα σχολεία του Κιάτου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Δήμος θέλει να “υποχρεώσει” τα παιδιά της Δημοτικής Ενότητας Στυμφαλίας να κάνουν 100χλμ. (από και προς το Κιάτο), ενώ θα μπορούσε άνετα να φτιάξει το σχολείο στους Καλλιάνους.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί και η υψομετρική απόσταση μεταξύ Καλλιάνων και Κιάτου και η οποία φτάνει τα 700μ. Καταλαβαίνει κάποιος, λοιπόν, ότι αυτή η διακύμανση σε καθημερινή βάση, για όλα αυτά τα παιδιά, αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για την υγεία τους.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οι κάτοικοι βλέποντας την αβελτηρία του δήμου ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, να ασχοληθεί με το θέμα και να κατασκευαστεί τελικά το σχολείο και η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος έδειξε ενδιαφέρον. Τα σχέδια που εμφανίστηκαν πριν 5 μήνες προβλέπουν την κατασκευή ενός μεταλλικού κτηρίου, συμβατού με τους κανόνες ασφαλείας

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Έχουμε σημειώσει και σε προηγούμενη αρθρογραφία μας, ότι ο απερχόμενος Δήμαρχος Σικυωνίων, Σπύρος Σταματόπουλος, είναι ο πρωταθλητής στις “πατέντες” στο Νομό Κορινθίας.

Για το τάξιμο ακόμη δεν έχουν αποφανθεί οι ειδικοί διότι ερίζουν και άλλοι αυτοδιοικητικοί για τη συγκεκριμένη πρωτιά. Το σχολείο στους Καλλιάνους, είναι ένα “κραχτό” παράδειγμα υποσχέσεων που διατηρούνται στη ζωή με την παροχή “τεχνητών αναπνοών”, κοινώς “μπαλώματα” για να κρατούνται τα προσχήματα.

120 παιδιά από τη Στυμφαλία και ακόμη 50 από το Ψάρι και τον Ασπρόκαμπο δοκιμάζονται σκληρά και ταλαιπωρούνται επειδή οι προεκλογικές υποσχέσεις αποδεικνύονται “αέρας κοπανιστός” μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Τα ερωτήματα παραμένουν:

  • Γιατί ο Δήμος δεν φτιάχνει το σχολείο;
  • Γιατί δεν δείχνει ενδιαφέρον;
  • Γιατί η περιφέρεια του Δήμου οδηγείται σε απομόνωση;
  • Γιατί τέτοιος συγκεντρωτισμός στο Κιάτο;
  • Γιατί ο Δήμαρχος δεν κρατά τις υποσχέσεις του;
  • Γιατί ο κόσμος πρέπει να τον πιστέψει ξανά;

<Πηγή>