«Ευφυής γεωργία σε έναν ευφυή Δήμο» – Άρθρο του Θοδωρή Κοκιούση (Υποψήφιου με τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ»)

«Ανήκω στην γενιά που έχει απαξιώσει ολοκληρωτικά το πολιτικό σύστημα και τους εν δυνάμει σωτήρες του. Η στείρα κριτική όμως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, δίνοντας μας την ουτοπική ψευδαίσθηση πως κάναμε το καθήκον μας θίγοντας από το κινητό μας μια υπολανθάνουσα κατάσταση.

Βλέποντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο Σικυωνίων, προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην καθημερινότητα μας, ως ακόμη και θέματα αισθητικής, αποφάσισα πως από την πολυθρόνα του σπιτιού μου, δεν θα μπορούσα να επιλύσω τα προβλήματα του τόπου μου.

Στο πρόσωπο του Μάρκου Λέγγα και στους «συνΔημότες» του, βρήκα την έμπνευση που με παρακίνησε να αναλάβω το δικαίωμα και την ευθύνη μου ως δημότης να διορθώσω τα κακώς κείμενα  του Δήμου μας.

Συμφωνώ απόλυτα με την Διακήρυξη Αρχών Αξιών και Δεσμεύσεων του συνδυασμού «συνΔημότες» και την προσυπογράφω. Δύο όμως θεματικές ενότητες, που αποτελούν αυτή την στιγμή τροχοπέδη για τον Δήμο μας, υπόσχομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμειςώστε να δοθεί λύση και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα: ο Αγροδιατροφικός τομέας και το Braindrain (διαρροή υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού).

Ο Αγροδιατροφικός τομέας, εννοώντας τους αγρότες παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, είναι η κινητήριος οικονομική δύναμη του Δήμου μας. Στα πεδινά οι πλούσιοι οπωρώνες  και αμπέλια και στα ορεινά η κτηνοτροφία και παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων .

Η ευημερία αυτών των ανθρώπων είχε απτό αντίκρισμα στον τοπικό εμπορικό κόσμο της πόλης του Κιάτου, όπου έσφυζε από ζωή και κίνηση. Την τελευταία 10ετία όμως όλα άλλαξαν.

Οι αγρότες μόνοι, χωρίς την συνδρομή του Δήμου στα μεγάλα τους προβλήματα: το πρόβλημα της άρδευσης, της αγροτικής οδοποιίας, της ανύπαρκτης ή ελλιπούς προώθησης των παραγόμενων προϊόντων τους ως μοναδικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας. Τα προβλήματα είναι γνωστά τοις πάσι.

Άνθρωποι που δεν μπορούν να προσεγγίσουν με ευκολία τα κτήματα τους λόγω των κακοσυντηρημένων αγροτικών δρόμων που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν παγίδες για την ίδια τους την ζωή.

Δυσεύρετο νερό για άρδευση που πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους με τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό ύδρευσης. Κι όλα αυτά υπό το πρίσμα της συνεχούς έκθεσης στα καιρικά φαινόμενα, που όλο και πιο ακραία γίνονται χρόνο με τον χρόνο.

Οι «συνΔημότες», θα δώσουν μεγάλη βαρύτητα στην επίλυση των προβλημάτων, άμεσα, από τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης του Δήμου. Μάλιστα η προσπάθεια δεν θα αρκεστεί στην επίλυση των θεμάτων αυτών, αλλά θα δοθεί η πρόσθετη προοπτική της ανάπτυξης της ΕΥΦΥΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ στον τόπο μας.

Ήδη με τον Μάρκο Λέγγα, όντας συνεργάτες στον « ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Σ.»και έχοντας εφαρμόσει την ευφυή τεχνολογία στις καλλιέργειες μας, με απτά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και χρημάτων, θα μεταφέρουμε την τεχνογνωσία αυτή υπό κλίμακα σε όλο τον Δήμο, καθιστώντας τον έτσι τον πρώτο Δήμο στην επικράτεια με καθολική διαχείριση της γεωργίας, μέσω τέτοιων πρωτοποριακών  συστημάτων.

Braindrain. Είναι η διαρροή υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας, σε χώρες του εξωτερικού. Η περιορισμένη αγορά εργασίας, η έλλειψη νεοφυών επιχειρήσεων και οι λόγοι ανέλιξης, είναι αυτό που οδήγησε χιλιάδες νέων ανθρώπων στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας οπουδήποτε αλλού από τον τόπο τους.

Οι «συνΔημότες» θα δώσουν την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους να επιστρέψουν πίσω, δίνοντας τους τα κίνητρα για να συμβεί αυτό, δημιουργώντας ένα περιβάλλον κατάλληλο για την ανάπτυξη επενδύσεων, χρησιμοποιώντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής. Δημιουργώντας την « ΖΕΥΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ », δίνοντας την δυνατότητα, όχι μόνο σε συνδημότες μας στο εξωτερικό αλλά σε οποιονδήποτε έλληνα του εξωτερικού, θελήσει να επενδύσει στον Δήμο μας, χωρίς απαραίτητα να επιστρέψει ο ίδιος πίσω στην Ελλάδα, να μπορέσει με Fasttrackτρόπο να πραγματοποιήσει την επένδυση του.

Βέβαια θα επιβραβεύσουμε  αυτούς που έμειναν εδώ, αγωνίστηκαν και κατάφεραν να είναι δημιουργικοί και να παράξουν πλούτο, υπό το καθεστώς νιχιλισμού και αμέτρητων εμποδίων. Φανταστείτε αφού ανταπεξήλθαμε σε αντίξοες συνθήκες, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε σε ένα υγιές περιβάλλον εξωστρέφειας.

Σας καλώ όλους με την συμμετοχή σας, να γίνετε μέτοχοι στην επιτυχία του Δήμου μας».

ΥΓ. Ο κ. Θοδωρής Κοκιούσης είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τους «συνΔΗΜΟΤΕΣ» δήμου Σικυωνίων

<Πηγή>