«Συγκριτικό πλεονέκτημα των αγροτών Ευφυής Γεωργία και Συμβουλευτική»

Οι κ.κ. Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος της NEUROPUBLIC και επικεφαλής του gaiasense και Νίκος Στουπής, Διευθύνων Σύμβουλος της Αγροτικής Καινοτομίας ήταν προσκεκλημένοι της εκπομπής αγροτικών θεμάτων Αγροτικό Βήμα του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού Δέλτα Τηλεόραση Θράκης. Οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο θέμα της Ευφυούς Γεωργίας στην Ελλάδα και την Ε.Ε. και τη σημασία της συμβουλευτικής και του Μέτρου 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος ανέλυσε τη διαφορετική και καινοτόμο προσέγγιση που ακολουθεί το ολοκληρωμένο σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, το οποίο αναπτύχθηκε με γνώμονα τις ανάγκες των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων που αποτελούν την πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και διαφοροποιείται σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι μάλιστα τόσο ιδιαίτερη αυτή η διαφορά, που μας έχει δώσει τη δυνατότητα να εξάγουμε τεχνολογία σε άλλους εταίρους εντός ΕΕ. Μέχρι τώρα, η Ευφυής Γεωργία, από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα, απευθυνόταν σε αγρότες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις.

Αναπτύσσοντας περισσότερο το σκεπτικό του, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος ανέφερε: «Πλέον, χάρη σε επενδύσεις που κάναμε για να μην επωμιστεί το κόστος ο παραγωγός, η Ευφυής Γεωργία έγινε διαθέσιμη και στα μικρά και μεσαία ευρωπαϊκά μεγέθη εκμεταλλεύσεων, που αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα μας. Ακόμα και ο παραγωγός που καλλιεργεί 5-10 στρέμματα έχει πρόσβαση σε αυτήν. Έτσι, κλείνει η ψαλίδα της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ελλήνων παραγωγών».

Στη συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος Ευφυούς Γεωργίας προσαρμοσμένου στα ελληνικά δεδομένα, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να εξάγει τεχνολογία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοια διαρθρωτικά χαρακτηριστικά με τη χώρα μας, όπως ο πολυτεμαχισμός των εκμεταλλεύσεων και ο μικρός κλήρος.

Αυτό δίνει μια ιδιαίτερη δυνατότητα και ένα προβάδισμα στον Έλληνα αγρότη, που δεν την έχει ακόμα ο Ιταλός, ο Ισπανός, ο Πορτογάλος αγρότης. Είναι κρίμα λοιπόν να μην αξιοποιήσει αυτή την καινοτόμο υπηρεσία και να απολαύσει τα οφέλη της

Τέλος, ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος σημείωσε ότι: «Αυτό που έχουμε δει εφαρμόζοντας για τέταρτο χρόνο το σύστημα, είναι ότι η αξία παραγωγής αυξάνεται από 10% έως 30%. Αυτό, σε μετρήσιμο μέγεθος, σημαίνει ότι αύξηση της αξίας παραγωγής κατά 10% από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας μεταφράζεται σε αύξηση κέρδους κατά 50%. Μιλάμε για τόσο μεγάλες βελτιώσεις».

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα.

<Πηγή>