ΟΣΔΕ: Καθυστέρησε αλλά εξελίσσεται ομαλά

Σε εγρήγορση καλούνται να είναι αυτές τις ημέρες οι παραγωγοί και να μην αμελήσουν την υποβολή της δήλωσής τους έως τις 15 Μαΐου, καθώς τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ που, μέχρι στιγμής, έχει εκφράσει την ανάγκη να δοθεί παράταση στην περίοδο υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το έτος 2019, ενώ δεν έχει ακόμη καταθέσει γραπτώς το αίτημά της στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν.

Το θετικό είναι ότι επτά ημέρες μετά την έναρξη των Πυλών του ΟΣΔΕ το έργο της συλλογής εξελίσσεται ομαλά. Ειδικότερα, ολοκληρώνονται τα σεμινάρια ενημέρωσης και εκπαίδευσης των σχεδόν 500 πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Αιτήσεων (ΚΥΔ).

Στα εν λόγω σεμινάρια, στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Φορέα Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης των ΚΥΔ (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ) βρέθηκαν με όσους ουσιαστικά «τρέχουν» το έργο στο πεδίο και είναι υπεύθυνοι να ενεργοποιήσουν τους δικαιούχους για να προσέλθουν έγκαιρα στα ΚΥΔ και να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Παραδόθηκε, μάλιστα, διαφημιστικό υλικό για την κοινή προβολή και τη διάχυση της κρίσιμης αυτής πληροφορίας. Πάντως, η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων δημιουργεί αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη και τη φετινή χρονιά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα υπολογιστικά συστήματα και οι τεχνολογικές υποδομές τόσο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ανταποκρίνονται πλήρως και στις φετινές ανάγκες του έργου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το νέο περιβάλλον πιστοποιήσεων, όπου τα ΚΥΔ για το 2019 φτάνουν περί τα 500, αναμένεται ότι κάποιες χρονικές στιγμές οι χρήστες του συστήματος θα ξεπερνούν τους 6.000. Η νέα μεγάλη αύξηση του αναμενόμενου υπολογιστικού φορτίου απαίτησε νέες επενδύσεις υποδομών, οι οποίες είχαν επιτυχώς δοκιμαστεί σε πειραματικό περιβάλλον σε προγενέστερο χρονικό διάστημα της εκκίνησης του έργου (αρχές Απριλίου).

Όσον αφορά τη δικαστική εκκρεμότητα, που από ό,τι φαίνεται θα οδηγήσει στην αποβολή οκτώ ΚΥΔ από το περιβάλλον του έργου, αναμένεται να κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η συντριπτική πλειονότητα των πιστοποιημένων ΚΥΔ πήρε την αυτονόητη θέση υπέρ της νομιμότητας και της τήρησης των πλαισίων που έχουν τεθεί από την πολιτεία.

Ο σχετικός χάρτης απεικονίζει τη χθεσινή κατάσταση σε αριθμούς, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ για τη φετινή χρονιά σε όλη τη χώρα. Τα νούμερα δείχνουν ότι το έργο ξεκίνησε με μεγαλύτερη ορμή σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτή ήταν και είναι η σωστή αντίδραση των ΚΥΔ και των δικαιούχων απέναντι στην καθυστερημένη εκκίνηση και είναι ευθύνη όλων η προσπάθεια να ενταθεί ακόμη περισσότερο, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ούτε στο ελάχιστο κάποιος δικαιούχος και δεν προλάβει να υποβάλει αίτηση.

Υπάρχει χρόνος, μόλις κλείσει η υποβολή των αιτήσεων, να απαντηθεί ποιος ή ποιοι ευθύνονται για αυτή την καθυστερημένη έναρξη και τι (πολιτικές, άραγε;) σκοπιμότητες εξυπηρετήθηκαν;

<Πηγή>