Ολλανδία: Οι παραγωγοί ντομάτας που κάνουν τη διαφορά

Κυκλική οικονομία και περιβάλλον το μυστικό της βιωσίμοτητας!

Στο θερμοκήπιο που τίποτα δεν πάει χαμένο

Η μονοκαλλιέργεια είναι γνωστό ότι καμιά φορά έρχεται αντιμέτωπη με τη μεγάλη προσφορά στην αγορά ενώ η άριστη κατάσταση του προϊόντος δεν είναι πάντα εξασφαλισμένη. Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση; Ποια είναι η εναλλακτικη λύση για να είναι βιώσιμη μια αγροτική επιχείρηση;

Οι αδελφοί Duijvestijn στην Ολλανδία αναζητούσαν μια εναλλακτική λύση για την περίπτωση τους. Ο παππούς τους ξεκίνησε με παραγωγή ντομάτας, στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε  ο πατέρας τους.

Τώρα οι αδελφοί τρέχουν την οικογενειακή επιχείρηση Duijvestijn Tomaten, η βιωσιμότητα της οποίας αποτελεί παράδειγμα και για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Mε γνώμονα την κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος οδηγούμαστε σε πρότυπες μορφές παραγωγής που απο τη φύση τους εμπεριέχουν ένα πλήρη και ολοκληρωμένο σύνολο προϊόντων και υποπροϊόντων που συνεχώς εξελίσεται.

Οι σύγχρονες Ολλανδικές θερμοκηπιακές μονάδες της Duijvestijn Tomaten, αποτελούν παράδειγμα καινοτομίας και εξέλιξης της συστηματοποιημένης αγροτικής παραγωγής. Η ευρηματικότητα σε συνδυασμό με τις επιλεγμένες συνέργειες δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

O Ted Duijvestijn, συνιδιοκτήτης της Duijvestijn Tomaten δηλώνει:
«Καλλιεργούμε διάφορες ποικιλίες ντομάτας με τις οποίες προμηθεύουμε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, χονδρέμπορους και εταιρίες catering. Παράγουμε τις ντομάτες με βιώσιμο τρόπο.»

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών 

«Προστατεύουμε τις ντομάτες μας από τις ασθένειες και τα παράσιτα, χρησιμοποιώντας τον φυσικό εχθρό.Βάζουμε ένα έντομο,το macrolophus, που καταπολεμά τις κάμπιες , τα ακάρεα αράχνης και τις λευκές μύγες.

Οι ντομάτες, ποτίζονται μόνο με νερό βροχής το οποίο συλλέγουμε και αποθηκεύουμε. Το νερό που δεν απορροφήθηκε το συλλέγουμε ξανά και το ξαναχρησιμοποιούμε. Τα θερμοκήπια μας θερμένονται με γεωθερμική ενέργεια.»

Χαρτόνια από φύλλα ντομάτας

«Σε συνεργασία με το Wageningen University (WUR) αλλά και με άλλους, ερευνήσαμε εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα απόβλητα του θερμοκηπίου. Θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε μόνοι μας τα χαρτόνια συσκευασίας χρησιμοποιώντας τις ίνες από τα φύλλα της ντομάτας. 

Η πρόκληση είναι να το επεκτείνουμε. Έχουμε ήδη φτιάξει 50.000 πακέτα, αλλά χρειάζονται 500 εκατομμύρια για να ασκήσεις επιρροή. Αν θα επεκταθούμε εξαρτάται από την απόφαση όλων των εμπλεκομένων.»

Μπλουζάκια από τα φύλλα της ντομάτας

«Θέλουμε να φτιάξουμε μπλουζάκια από τις ίνες των φύλλων της ντομάτας. Στην Ολλανδία υπάρχουν περίπου 10.000 εκτάρια ντομάτας, τα οποία παράγουν τόνους ινών οι οποίες  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ρούχων όπως στην περίπτωση της  κάνναβης και της τσουκνίδας.»

Βιοπλαστικά από το χυμό των ινών ντομάτας 

«Εξετάζουμε επίσης αν μπορούμε να κατασκευάσουμε βιοπλαστικά από τους χυμούς αυτών των ινών. Οι σπόροι έχουν φυτευτεί, τώρα περιμένουν να βλαστήσουν. Οι ενέργειές μας έχουν αντίκτυπο. Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αφήνοντας το περιβάλλον να είναι ο νικητής.»

<Πηγή>