Μείωση περίμεναν οι αγρότες στον ΕΦΚΑ του Ιανουαρίου, αλλά αύξηση βλέπουν.

Υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ για το μήνα Ιανουάριο του 2019 καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες συντελεστές της αγροτικής παραγωγής από όλη τη χώρα, παρά τη μείωση στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση το περασμένο διάστημα.

Μια μείωση, που δεν αφορά, θυμίζουμε, όσους πλήρωναν την κατώτατη εισφορά, έχοντας εισόδημα έως 4.923 ευρώ το χρόνο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός παραγωγού από νομό της Περιφέρειας Ηπείρου, ο οποίος εκτύπωσε το ειδοποιητήριο από τον ΕΦΚΑ και είδε, όπως είπε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι παρά τη μείωση που άκουγε και περίμενε πως θα έχει, αυξημένο το ποσό που πρέπει να καταβάλλει.

Ο εν λόγω αγρότης για καθαρό εισόδημα (κέρδος) από αγροτική δραστηριότητα, συνολικού ύψους 5.902 ευρώ, καλείται να καταβάλλει εισφορά προς τον ΕΦΚΑ της τάξης των 115,41 ευρώ για τον Ιανουάριο (για τους κλάδους Σύνταξης, Υγείας και την Αγροτική Εστία). Πέρσι, με το ίδιο εισόδημα, ο συγκεκριμένος παραγωγός πλήρωνε 95 ευρώ το μήνα.

Σημειωτέον ότι, αν δεν είχε περάσει η μείωση στις εισφορές, που πρόσφατα θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση (και αφορά τα εισοδήματα άνω των 4.923 ευρώ), ο συγκεκριμένος αγρότης, θα πλήρωνε, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, περί τα 150 ευρώ, με βάση το εισόδημα που δηλώνει.

Πλέον, οι αγρότες αναμένουν το επόμενο «χτύπημα», το οποίο καθότι φαίνεται θα έλθει, ως απόρροια της αύξησης του κατώτατου μισθού, που νομοθέτησε η Κυβέρνηση και ισχύει από τον Φεβρουάριο. Αυτό θα συμβεί, γιατί θα ανέβει η βάση υπολογισμού των εισφορών, η οποία και θα πάψει να είναι 410,26 για τους αγρότες.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς Κλάδου Σύνταξης που καταβάλλουν οι αγρότες διαμορφώνεται μεταβατικά για τα έτη 2019 έως 2022 ως εξής:

για το έτος 2019 από 18% σε 12%,

για το έτος 2020 από 19% σε 12,67%,

για το έτος 2021 από 19,5% σε 13% και

για το έτος 2022 από 20% σε 13,33%.

<Πηγή>h