Οι πολίτες του Δήμου Σικυωνίων δεν ξεχνούν !

Άρθρο του Υπ. Δημάρχου κ. Νίκου Ζαχαρόπουλου

-Από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν τον Δήμο Σικυωνίων για πολλά χρόνια είναι το καθαρό νερό.
-Δυστυχώς ο επικεφαλής της Δημοτικής αρχής, στην προσπάθειά του να κερδίσει τις εντυπώσεις εν όψει των Δημοτικών εκλογών, χειρίζεται το σοβαρό αυτό θέμα με μεγάλη προχειρότητα και επιπολαιότητα, καταθέτοντας ψεύτικα στοιχεία, μακριά από τους πολίτες τους οποίους απαξιώνει συνεχώς σε όλα τα ζητήματα. [Δεν έχει κάνει ούτε μια Λαϊκή Συνέλευση].
-Προς ενημέρωση των Δημοτών μας με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, καταθέτω τα παρακάτω στοιχεία:
Η πόλη του Κιάτου και οι Κοινότητες Πασίου –Μουλκίου και Κ.Διμηνιού χρειάζονται συνολικά περίπου 280-320 κυβικά νερό την ώρα ή 7.000 με 7500 κυβικά νερό το 24ωρο, τους χειμερινούς μήνες. Τη καλοκαιρινή περίοδο η ζήτηση αυξάνεται κατά 60% και πλέον.

Το νερό που διοχετεύτηκε τελευταία από τη ΔΕΥΑ στο Κιάτο και στις Κοινότητες Πασίου-Μουλκίου-Κ.Διμηνιού, και ο επικεφαλής της Δημοτικής αρχής το βάφτισε νερό πηγών Στυμφαλίας, προέρχεται από πολλές γεωτρήσεις. Από τη γεώτρηση που άνοιξε το 1994/95 ο αείμνηστος Δήμαρχος Γιώργος Γιαννόπουλος στο Κεφαλάρι [κτήμα Παπαμήτρου] 80/85 κυβικά /ώρα περίπου, από την γεώτρηση Καισαρίου 50/ώρα κυβικά περίπου, τη γεώτρηση Κλημεντίου 35 κυβικά /ώρα και τις δυο γεωτρήσεις του Δήμου στη Βελίνα 65/70 κυβικά /ώρα περίπου.

  Συνολικά 220-240 κυβικά την ώρα και το 24ωρο 5.300-5700 κυβικά περίπου. Με λίγα λόγια όλες οι ποσότητες του νερού από τις προαναφερόμενες γεωτρήσεις δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες της πόλης του Κιάτου και των τριών Κοινοτήτων Πασίου-Μουλκίου-Κ.Διμηνιού, τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε, με αποτέλεσμα να χρειάζονται και άλλες ποσότητες νερού για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.
Ως προς την ποιότητα του νερού όλων αυτών των γεωτρήσεων και όχι μόνο, την απάντηση στους Δημότες του Δήμου Σικυωνίων, με πλήρη στοιχεία, να την δώσει η ΔΕΥΑΣ με την συνδρομή των Υπηρεσιών του Κράτους [Χημείο του Κράτους].
-Να προσθέσω εδώ τέσσερα σοβαρά στοιχεία:
1] Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΓΜΕ όλες σχεδόν οι γεωτρήσεις και κυρίως οι γεωτρήσεις του παραλιακού χώρου περιέχουν στοιχεία αμμωνίας, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
2] Όλα τα προηγούμενα χρόνια, 2010 -2019, που η Δημοτική αρχή μας πότιζε βρόμικο νερό από τα πηγάδια και τις γεωτρήσεις της περιοχής, ουδέποτε ενημέρωνε τους πολίτες για την ποιότητα του νερού που καταναλώναμε.
Μάλιστα στον Ηλ. Πίνακα παραπλανούσαν τους Δημότες και έγραφαν « Το νερό είναι κατάλληλο για οικιακή χρήση» δηλαδή για πόσιμο, για μαγειρέματα, για πλύσιμο, για όλες τις χρήσεις.
3] Ουδέποτε η Δημοτική αρχή απάντησε σε σχετικά έγγραφα ερωτήματα για την ποιότητα του νερού που καταναλώναμε τόσα χρόνια.
4] Μεγάλο μέρος των υποδομών σε υδρευτικά δίκτυα, σε όλη την έκταση του Δήμου και το σύνολο των δεξαμενών είναι πεπαλαιωμένα και βρίσκονται σε κακή κατάσταση.
Όσον αφορά το νερό της Στυμφαλίας από τις πηγές «Δρίζας» φαίνεται έχουμε ακόμα δρόμο.

Προς ενημέρωση ο Δήμος Σικυωνίων πήρε την υπ΄αρ. 47886/1838 από 14-4-2014 άδεια μεταφοράς νερού από τις πηγές Στυμφαλίας, από τη Διεύθυνση Υδάτων Δυτ. Ελλάδας με προθεσμία εκτέλεσης του έργου [12] μήνες, χωρίς να γίνει ΤΙΠΟΤΑ.
Ακολούθησε η υπ αριθ. 86265/92239/4467 από 5-7-2016 άδεια μεταφοράς νερού, που έληξε την 5-5-2018, χωρίς πάλι να γίνει ΤΙΠΟΤΑ.
Ακολούθησε η υπ αριθ.86374/ 4-5-2018 απόφαση-άδεια-τρίτη στη σειρά- και οι πολίτες του Δήμου Σικυωνίων ελπίζουν κάποια στιγμή να υπάρξει αποτέλεσμα.

-Να μη μιλήσουμε για τον Δήμο Κορίνθου που υδρεύεται από το 2007 από τις πηγές «Δρίζας» Στυμφαλίας με [1.5] εκ κυβικά νερού τον χρόνο και από τις αρχές του 2018 πήρε άδεια από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και υδρεύεται με [5] εκ. κυβικά στο σύνολό του ο Δήμος Κορίνθου. Βέβαια όλα αυτά χωρίς ούτε ένα ευρώ ανταποδοτικά.
-Οι πολίτες του Δήμου Σικυωνίων δεν ξεχνούν ότι δυο προεκλογικές εκστρατείες του επικεφαλής της Δημοτικής αρχής στήθηκαν πάνω στο «φέρνουμε πόσιμο νερό στο Κιάτο» σε δύο μήνες-πέρασαν [50] δίμηνα και συνεχίζουμε-αλλά καμία βρύση σε όλο τον Δήμο δεν έχει στάξει πόσιμη σταγόνα ακόμα από τις πηγές Στυμφαλίας.
Υ.Γ. Ο επικεφαλής της Δημοτικής αρχής φαίνεται θέλει και πάλι να στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε ψεύτικα στοιχεία.
-Να ξέρει όμως ότι έχουν γνώση οι φύλακες- οι πολίτες του Δήμου Σικυωνίων και ανάλογα θα συμπεριφερθούν στις εκλογές που έρχονται.