Τα ψηφοδέλτια στο Κιάτο μίλησαν .. “Ο βασιλιάς είναι μισόγυμνος”

Ο «δημοσκοπικά» ισχυρός απερχόμενος δήμαρχος Κιάτου «ίδρωσε» να κλείσει το ψηφοδέλτιο του και αναγκάστηκε να το καταθέσει λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία στο Πρωτοδικείο Κορίνθου.

Οι φημολογούμενες «εκπλήξεις», που θα έκαναν την διαφορά, δεν μπήκαν στο ψηφοδέλτιο του -κάποιοι μάλιστα ήταν εξαιρετικά αρνητικοί, να μπουν σε μία αβέβαιη μάχη.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Σταματόπουλου δεν δικαιολογεί τον τίτλο του φαβορί.

Τουναντίον, η προσεχτική ανάλυση δείχνει πολλές περιπτώσεις ανάγκης που μπήκαν για να συμπληρώσουν τον αριθμό. Το ίδιο συνέβη και με τον… φέρελπι κ. Σαρχάνη, που δεν μπόρεσε να κλείσει όλα τα κενά του ψηφοδελτίου του.

Αυτά είναι τα πρώτα αλλά ουσιαστικά συμπεράσματα από τα ψηφοδέλτια στον δήμο Σικυωνίων, τα οποία έχουν την σημασία τους. Ένας δήμαρχος που είναι, όντως, ισχυρός δεν τρέχει μέχρι την τελευταία στιγμή να πείσει πολίτες για να μπουν στο ψηφοδέλτιο.

Ένας υποψήφιος που θέλει να πιστεύει ότι μπορεί να έχει «ρεύμα», είναι αδιανόητο να μην μπορεί να ολοκληρώσει το ψηφοδέλτιο του.

Τα πράγματα, λοιπόν, στο Κιάτο δεν είναι όπως προσπαθούν κάποιοι να τα παρουσιάσουν, για να εξυπηρετήσουν τις επικοινωνιακές ανάγκες τους και να φανούν ισχυροί. Η δυσκολία στους συνδυασμούς έχει αντίκτυπο στην κοινωνία, η οποία δεν φάνηκε τόσο πρόθυμη όσο επιθυμούσε το κατεστημένο του Κιάτου.

Απεναντίας, οι πολίτες δεν δείχνουν να παρασύρονται από τα φανταχτερά τεχνάσματα και τα μεγάλα λόγια. Το αίτημα της αλλαγής στον δήμο έχει διευρυνθεί και η προοπτική μίας νέας αναπτυξιακής πορείας συσπειρώνει όλο και μεγαλύτερες δυνάμεις της κοινωνίας, που μπορεί να μένουν σιωπηλές, αλλά είναι δυναμικά παρούσες στις παρέες και ιδιαίτερα στην νεολαία.

Στις 2 Ιουνίου θα γίνει η τελική αναμέτρηση ανάμεσα σε Σπύρο Σταματόπουλο και Μάρκο Λέγγα. Ανάμεσα στο παλιό και το νέο. Εκεί δεν θα υπάρχουν ούτε δημοτικοί σύμβουλοι, ούτε παράγοντες, ούτε φυσικά κοινωνικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Στην κάλπη της 2ας Ιουνίου θα υπάρχουν μόνο μεγάλα διλήμματα, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες. Αυτή εξάλλου είναι και η αγωνία του νυν δημάρχου.

Γι αυτό, προσπαθεί να στήσει την εικόνα του ακλόνητου, ώστε να εξασφαλίσει -αν μπορέσει- όσο μεγαλύτερη διαφορά ασφαλείας από τον Λέγγα, που στον δεύτερο γύρο έχει με το μέρος του πολλά καθοριστικά στοιχεία.

Ψύχραιμοι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά η διαφορά ανάμεσα σε Λέγγα και Σταματόπουλου θα είναι τέτοια που ο δεύτερος γύρος θα γίνει ένα πραγματικό ντέρμπι, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα, δεδομένης της άρνησης του Δημήτρη Παπαγεωργίου να στηρίξει μία δημοτική αρχή, την οποία θεωρεί ανεπαρκή και επικίνδυνη.

Ενώ, λοιπόν, ο Σταματόπουλος θα έχει εξαντλήσει όλες τις «δεξαμενές» του στον πρώτο γύρο, δεν μπορεί να προσδοκά πολλά πράγματα στον δεύτερο, γιατί δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι και πρόθυμοι ψήφοι. Ξέρει επίσης καλά ο απερχόμενος δήμαρχος ότι θα απωλέσει και την εικόνα του άτρωτου, με αποτέλεσμα να έχει διαρροή ενός κρίσιμου ποσοστού, το οποίο πάει πάντα με τον εν δυνάμει νικητή.

Ο εκλογικός «πόλεμος» των δύο βασικών αντιπάλων βρίσκεται, λοιπόν, σε πλήρη εξέλιξη και θα κριθεί από πολλές μικρές λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες, μέχρι να πάει ο κόσμος στην κάλπη. Και στο σημείο αυτό όμως υπάρχει κάτι σημαντικό, που θα παίξει ρόλο.

Ο Λέγγας έχει αποδείξει ότι κινείται με ορθολογική στρατηγική, σε αντίθεση με τον Σταματόπουλο που τον κινεί το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης, το οποίο συχνά-πυκνά κάνει και σοβαρά λάθη.

<Πηγή>