«Πόσιμο» νερό στο Κιάτο: Από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Σταματόπουλου στις αλχημείες

Λιγότερες από 4 εβδομάδες έμειναν για τις δημοτικές εκλογές και στο Δήμο Σικυωνίων τα πράγματα δείχνουν κάπως να ξεκαθαρίζουν με τον απερχόμενο Δήμαρχο, Σπύρο Σταματόπουλο, και τον επικεφαλής του συνδυασμού «συνΔΗΜΟΤΕΣ» Μάρκο Λέγγα να είναι αυτοί που, όπως φαίνεται, θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στην εκλογική ατζέντα, ωστόσο, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες είναι αυτό της υδροδότησης, ένα θέμα που καλύπτεται από ένα “πέπλο μυστηρίου” τόσο σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει όσο και με το τι μέλλει γενέσθαι.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε πως εξελίσσεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση.

Η χρήση των πηγών ξεκινά ουσιαστικά από το 2010 όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου χορήγησε άδεια στη ΔΕΥΑ Κορίνθου, ώστε να μπορεί να παίρνει 3 εκ. κυβικά μέτρα νερού (με τα οποία υδροδοτείται ο Δήμος Κορινθίων) και η οποία επεκτάθηκε στα 5 εκ. κυβικά νερού το 2017.

Ενδιαμέσως, το 2014ο Δήμος Σικυωνίων ζήτησε σχεδόν 1 εκ. κυβικά μέτρα νερού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έλαβε άδεια αποκλειστικά για 135 ημέρες και την περίοδο 1 Νοεμβρίου έως 15 Μαρτίου.

Το 2016 η επικείμενη εκμετάλλευση των πηγών «βαπτίζεται» ως «συνοδό έργο» από τον Δήμο Σικυωνίων, ο οποίος ζητά παράταση των έργων εκτέλεσης. Αλλά ούτε το 2018, που λήγει η παράταση, έχει έτοιμο το έργο. Έτσι ζητά νέα παράταση μέχρι το 2020, η οποία θα είναι και η τελευταία.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο 2019, ο Δήμος δεν έχει ολοκληρώσει το έργο και -φυσικά- δεν έχει εξασφαλίσει άδεια χρήσης των πηγών.

Εδώ ανοίγουμε μια παρένθεση για να πούμε ότι ακόμη και αν πάρει την άδεια χρήσης θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο τελικά μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την άδεια, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν μετρήσεις για την κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Οι μετρήσεις που διεξήγαγε το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) φαίνεται να μην δίνουν ικανοποιητική επάρκεια νερού τόσο για το Δήμο Κορινθίων όσο και το Δήμο Σικυωνίων, για την χειμερινή περίοδο 2017-2018.

Οφείλουμε ωστόσο να πούμε πως η φετινή σεζόν είχε πολλές βροχοπτώσεις, άρα είναι πιθανόν τα δεδομένα να έχουν αλλάξει.

Αυτό που δεν μπορεί να αλλάξει είναι πως ακόμη και αν ο Δήμος Σικυωνίων είχε ολοκληρώσει το έργο το 2018, ή το ολοκληρώσει φέτος ή το 2020 (οπότε λήγει η νέα παράταση) δεν θα μπορούσε να πάρει νερό από τις πηγές, αφού θα «σκόνταφτε» στα δικαιώματα χρήσης της ΔΕΥΑ Κορίνθου.

Οι ανακοινώσεις Σταματόπουλου

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, έχει στηρίξει δυο προεκλογικές εκστρατείες (το 2010 και το 2014) στο σύνθημα «φέρνουμε πόσιμο νερό στο Κιάτο».

Και πράγματι ανακοίνωσε «εν χορδαίς και κυμβάλοις» ότι έφερε το νερό στο Κιάτο, μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Μόνο που αυτό είναι νερό από γεωτρήσεις και ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά από αυτό που έπιναν όλα αυτά τα χρόνια οι κάτοικοι του Κιάτου.

Επίσης η υδροδότηση περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα του δήμου και όχι και στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Σικυωνίων. Τέλος, δεν υπάρχει καμία εξήγηση για το κόστος του έργου, το οποίο κυμαίνεται από 2,5 μέχρι 14 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ο δήμαρχος να κάνει έναν τυπικό έστω απολογισμό πως ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα του νερού των γεωτρήσεων; Όπως έχει καταγγείλει στο παρελθόν ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, όλα αυτά τα χρόνια οι Δημότες της πόλης του Κιάτου και πολλών Κοινοτήτων κατανάλωναν βρόμικο και επικίνδυνα για την υγεία τους νερό, με στοιχεία αμμωνίας, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.


Χωρίς νερό Στυμφαλία και Φενεός

Αν, πάντως, κάτι καθιστά τραγική ειρωνεία όλη αυτή την ιστορία της υδροδότησης του Κιάτου είναι πως ακόμα και περιοχές της Στυμφαλίας ή του Φενεού σήμερα δεν έχουν πόσιμο νερό από την Στυμφαλία.

Για παράδειγμα στον Ασπρόκαμπο δεν επαρκεί όλους τους μήνες και στο Ψάρι προέρχεται από γεωτρήσεις και δεν είναι πόσιμο!

Ειδικά για το Ψάρι, οι ευθύνες του απερχόμενου δημάρχου είναι μεγάλες, καθώς υπήρχε πίστωση 18.000 ευρώ για να δημιουργηθεί δίκτυο υδροδότησης από την γεώτρηση και 26.000 ευρώ για την εκβάθυνση της γεώτρησης που θα έδινε πόσιμο νερό στο χωριό, ωστόσο ο απερχόμενος δήμαρχος αρνήθηκε τα χρήματα για προεκλογικές σκοπιμότητες…

Επίσης στον Φενεό, εδώ και 13 χρόνια (από την περίοδο δηλαδή που ο κ. Σταματόπουλος ήταν δήμαρχος Φενεού) υπάρχει κατασκευασμένη δεξαμενή 1.000 κυβικών στον Ταρσό, που θα μπορούσε να υδροδοτήσει τα δημοτικά διαμερίσματα της οικείας Δημοτικής Ενότητας με ποιοτικό, πόσιμο νερό από τις πηγές του χωριού.

Όμως, δεν έχουν γίνει ούτε οι υδρομαστεύσεις ούτε τα υδρευτικά δίκτυα που θα μεταφέρουν το νερό, η δε δεξαμενή έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της.   

Αυτά όλα περιγράφουν το παρελθόν και το παρόν της υδροδότησης του δήμου Σικυωνίων.

Το μέλλον και όσον αφορά το πόσιμο νερό, την ποσότητα, την περιοχή και τη χρονική περίοδο- παραμένει αβέβαιο και κανείς δεν ξέρει αν πρέπει να πιστέψει για άλλη μια φορά τον απερχόμενο δήμαρχο.

<Πηγή>