Η «άλλη ματιά» στον απολογισμό του Α. Πνευματικού (Γράφει η Τζένη Σουκαρά)

Παρακολουθήσαμε τον απολογισμό των πεπραγμένων του δημάρχου Κορινθίων Αλέξανδρου Πνευματικού, ο οποίος βγάζει πολλά και σαφή συμπεράσματα.

Σίγουρα το πρώτο συμπέρασμα δεν αφορά την προσέλευση του κόσμου στο δημοτικό θέατρο, αφού θεωρείται αναμενόμενο πως ένας εν ενεργεία δήμαρχος μπορεί να γεμίσει την αίθουσα και το φουαγιέ του με κόσμο. Δεν μπορεί να «κλέψει» τις εντυπώσεις όταν έχει προηγηθεί πριν από λίγο καιρό  η επίσης μεγάλη εκδήλωση σε αυτό , του υποψηφίου δημάρχου Πελοπίδα Καλλίρη .

Και εάν αναφερθούμε γενικώς στις  εντυπώσεις που δίνουν οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στον δήμο Κορινθίων ,σίγουρα θα εντάξουμε και αυτήν του Νίκου Σταυρέλη στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Επομένως , η εκδήλωση της Παρασκευής, εάν θέλουμε να επιμείνουμε σε μια αντικειμενική ματιά,δεν έδωσε την «παράσταση νίκης» όπως προσδοκούσε το επικοινωνιακό επιτελείο του δημάρχου.

Ο δήμαρχος επέλεξε ο απολογισμός του να είναι διευρυμένος , δηλαδή να αναφερθεί στο σύνολο της θητείας του και όχι σε αυτό που ακριβώς θα κριθεί στην τελευταία του 5ετία, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί πως πολλά πράγματα δεν προχώρησαν στον δήμο Κορινθίων .

Άλλο ένα γεγονός που εκδηλώνει έλλειψη επιχειρημάτων  στο «γιατί» η τελευταία 5ετία , η πιο μεγάλη του θητεία στο δήμο, είναι ιδιαίτερα φτωχή , είναι  ότι προσπάθησε και την Παρασκευή απεγνωσμένα  να επιρρίψει ευθύνες στο Νίκο Σταυρέλη  και σε όσους τον ακολούθησαν. Πέρα από το γεγονός πως είναι εξαιρετικά «αφελές» για έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό και ικανό ομιλητή να δικαιολογεί πως γι αυτά που δεν έγιναν και γι αυτά που σταμάτησαν ευθύνονται εκείνοι που «έφυγαν»,επιμένει ο ίδιος να καρπώνεται τις επιτυχίες της συνολικής του θητείας  ενώ τις δικές του ήττες  να τις χρεώνει στους άλλους οι οποίοι ανά καιρούς αλλάζουν πρόσωπο και αποτελούν του «εχθρούς της πόλης».

Στον απολογισμό των πεπραγμένων λοιπόν ακούσαμε για κοινωνική πολιτική του δήμου, η οποία εντάσσεται ας μην γελιόμαστε ,στο γενικότερο πλαίσιο των προγραμμάτων σε δήμους της χώρας μέσα σε χρόνια κρίσης και αν θέλουμε να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι τέτοια προγράμματα έχει αξιοποιήσει πολύ καλύτερα ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος.

Ακούσαμε για την υδροδότηση της Κορίνθου και των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων και αναμετρηθήκαμε με τους αιώνες, ακούσαμε για τις παιδικές χαρές που επί 8 χρόνια ήταν στο στόχαστρο όλων των γονέων  για την μορφή εγκατάλειψης που παρουσίαζαν και που ευτυχώς ήρθε το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για να φτάσουμε στα 13 έτη θητείας και να διατυμπανίζουμε  14 νέες παιδικές χαρές  και την δημοπράτηση δημόσιων παιδότοπων, για παιδικούς σταθμούς και για σχολεία όπως αυτό της Αρχαίας Κορίνθου που βεβαίως το είχε ανακοινώσει πριν από λίγο καιρό η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όχι πως τα παραπάνω δεν αποτελούν έργα ζωτικής σημασίας για έναν δήμο, όπως και τα γήπεδα σε κάθε χωριό, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, όταν ένας δήμαρχος αναφέρεται σε έναν ισχυρό δήμο και εννοεί πως  το ταμείο του είναι πλούσιο, όπως επέμενε γι αυτό και στις προηγούμενες εκλογές , τότε αποτελεί χρέος του να επιστρέφει τα χρήματα αυτά στους δημότες του με έργα που αφορούν την βελτίωση της καθημερινότητάς τους.Επομένως δεν περιμένει κυβερνητικά προγράμματα για να επιχειρήσει έργα.Τα προχωρά ο ίδιος. Αντ’ αυτού ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως αυτό έγινε σε κάποιον τομέα.

Από την άλλη πλευρά, όσο και  αν επέμεινε ο κ. δήμαρχος πως η πρωτεύουσα Κόρινθος αποτελεί «την τρανή απόδειξη» των έργων και των ημερών του, εμείς μπορούμε να απαντήσουμε πως την πρώτη τετραετία οι πεζόδρομοι και η πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, ήταν η συνέχεια της δημοτικής αρχής Θωμαΐδη, που υλοποίησε και ολοκλήρωσε ο Αλέξανδρος Πνευματικός, πράγματι άλλαξαν την «μορφή»  της Κορίνθου.

Πέραν τούτου ουδέν! Γι αυτό και ο δήμαρχος στον απολογισμό του περιορίστηκε στα «αγάλματα» τα οποία χαρακτήρισε «μνημεία της πόλης»γεγονός που προκαλεί μειδίαμα αλλά και αποτελεί «πρόκληση»  για την κοινή νοημοσύνη.

«Η Κόρινθος είναι μια πόλη που ποτέ δεν ερημώνει» είπε ο δήμαρχος, «είναι μια πόλη γεμάτη ζωντάνια». Και το σημείο αυτό θα πρέπει να το αφήσουμε ασχολίαστο και στην κρίση των δημοτών. Ευτυχώς που ο δήμαρχος δεν μας είπε πως η Κόρινθος είναι και μια «καθαρή πόλη», ή μια «φωτεινή πόλη» γιατί εκεί  θα συντελείτο εξέγερση των νοητικών μας κυττάρων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας  του κ. Πνευματικού ήταν τα έργα που Θα  κάνει και τα οποία βεβαίως ήταν ενταγμένα και στο προεκλογικό πρόγραμμα του 2014 (Ξενία Αρχαίας Κορίνθου, Ανοιχτό Θέατρο Χιλιομοδίου, κλειστό Γυμναστήριο) αλλά δεν εξήγησε πώς μέσα σε μια 5ετία δεν μπόρεσαν να μπουν ούτε τα υποστυλώματα της εκκίνησης τους.

Αντιθέτως δεν ακούσαμε τίποτα για το λιμάνι της Κορίνθου, ενώ για την αξιοποίηση του 6ου Συντάγματος Πεζικού πληροφορηθήκαμε πως πολύ σύντομα θα παραχωρηθεί στον δήμο ένα μεγάλο κομμάτι και θυμηθήκαμε ότι ακόμα και αυτό προέρχεται μετά  την συμφωνία του Πέτρου Τατούλη με το υπουργείο εθνικής Άμυνας.

Εν κατακλείδι, η ομιλία Πνευματικού είχε πολύ συναίσθημα, και είναι απολύτως φυσικό και ανθρώπινο γιατί είναι ίσως η πρώτη φορά που αντιλαμβάνεται πως αυτή η εκλογική μάχη δεν μοιάζει με τις προηγούμενες , και από πλευράς συσχετισμών, αλλά και από πλευράς έργου.

Παρουσιάζει έλλειψη οράματος και βασικού στόχου.

Το επιχείρημα πως μετά από 13 χρόνια απευθυνόμενος στους δημότες  λέει πως «τώρα που  μπήκαν τα θεμέλια ,πάμε για την ανάπτυξη» ,σε μια πόλη που δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τους φοιτητές της , σε μια πόλη με ανύπαρκτο τουρισμό  , σε έναν δήμο  με μηδαμινές ξενοδοχειακές μονάδες ,σε μια Κόρινθο που ακόμα και τα κρουαζιερόπλοια που την επισκέφθηκαν την βρήκαν έρημη και την εγκατέλειψαν , αναρωτιέμαι πώς αυτό μπορεί να το ισχυριστεί .

Μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση σαν αυτή που Θα γίνει στο Κατακάλι ,αρκεί για να δώσει την ώθηση; Όχι! Κυρίως όταν όλα τα υπόλοιπα έχουν την μορφή εγκατάλειψης.

Τζένη Σουκαρά

<Πηγή>