Φορολογικές δηλώσεις 2019: Αναλυτικός οδηγός για τους αγρότες
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση των συγκεντρωτικών στοιχείων για τις δηλώσεις του 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε το σήμα για την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τη διαδικασία να ξεκινά φέτος πολύ νωρίτερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ Ε1 ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Οι κωδικοί που μπορούν να κόψουν, αλλά και να αβγατίσουν τον φόρο
Aπό αργά το απόγευμα της Πέμπτης 28 Μαρτίου η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxis είναι ανοιχτή, προκειμένου οι αγρότες και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα να εκπληρώσουν ή να προετοιμαστούν εγκαίρως για την πιο σημαντική φορολογική υποχρέωση της χρονιάς. Μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί περί τις 57.000 δηλώσεις, με τη μεγάλη πλειοψηφία εξ αυτών (ποσοστό άνω του 67,56%) να είναι έως τώρα μηδενικές, ενώ το 20% περίπου είναι χρεωστικές και οι υπόλοιπες πιστωτικές.
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και φέτος κάποια παράταση, ενώ στις περιπτώσεις δηλώσεων με επιφύλαξη υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους, καθώς και τον λόγο της επιφύλαξης. Σε αντίθετη περίπτωση, οι δηλώσεις θα εκκαθαρίζονται δίχως η επιφύλαξη να ληφθεί υπόψη.
Ποιοι γλυτώνουν το τέλος επιτηδεύματος
Για τον αγροτικό κόσμο, το φορολογικό τοπίο δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Η απαλλαγή των συνεταιρισμένων αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος, μέτρο που νομοθετήθηκε μέσα στο 2018 και ισχύει από 1/1/2019, θα ωφελήσει φέτος, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ η «ΥΧ», μόνο όσους είχαν ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς πριν από το 2014.
Για τους υπόλοιπους (που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία) η ένταξη στο κανονικό καθεστώς το 2014 σημαίνει ότι, λόγω της πενταετούς περιόδου χάριτος που είχε χορηγηθεί, απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από το εν λόγω τέλος μέχρι και το φορολογικό έτος 2018.
Σημειωτέον εδώ ότι τα ποσά που αφορά το τέλος επιτηδεύματος δεν είναι αμελητέα: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 2018 για εισοδήματα (του 2017) που προέρχονται από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας βεβαιώθηκε τέλος επιτηδεύματος συνολικά 31,41 εκατ. ευρώ.
Δύο οι κωδικοί-κλειδιά
Συνεπώς, για άλλη μια χρονιά, τα δύο σημεία-κλειδιά για τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών είναι οι κωδικοί 037-038 και 049-050. Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για τον κωδικό των κατ’ επάγγελμα αγροτών που δικαιούνται την έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ και ο οποίος – πρέπει να- είναι προσυμπληρωμένος. Δεδομένου ότι η προσυμπλήρωση γίνεται βάσει στοιχείων που παρέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φορολογούμενοι οι οποίοι διαπιστώνουν ότι, παρότι πληρούν τις προϋποθέσεις, ο εν λόγω κωδικός είναι κενός, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνούν με το ΚΕΠΠΥΕΛ της περιοχής τους ή να απευθύνονται στην κεντρική υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κωδικός 049-059 είναι εξίσου σημαντικός, καθώς αφορά το ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και το οποίο, επίσης, κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου. Η ευθύνη της συμπλήρωσής του βαραίνει τους ίδιους τους αγρότες (όπως και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δικαιούνται την έκπτωση), ενώ σε περίπτωση που, για οποιονδήποτε λόγο, το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό δεν καλύπτεται, το τίμημα είναι έξτρα φόρος, ο οποίος υπολογίζεται στο 22% του ποσού που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι την περυσινή χρονιά η αδυναμία να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων κόστισε στους αγρότες, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, συνολικά 1,941 εκατ. ευρώ.
Χωριστά εκκαθαριστικά πλέον για τον κάθε σύζυγο
Το πραγματικά καινούργιο που φέρνει η φετινή χρονιά είναι η έκδοση ξεχωριστού εκκαθαριστικού για τον κάθε σύζυγο (ή μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης), ακόμα και αν υποβάλλεται κοινή φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι πιστωτικά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά θα επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο ξεχωριστά.
Επιπλέον, στις χωριστές δηλώσεις συζύγων τα εισοδήματα του ενός δεν μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια του άλλου, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης θεωρείται ότι βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Στις δε χωριστές δηλώσεις, το ελάχιστο ποσό αντικειμενικών δαπανών είναι 3.000 ευρώ.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb. Πρέπει να δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας), ενώ στον κωδικό 61 της στήλης δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες (όπως Airbnb, Booking κ.ά.).