Νέοι γεωργοί: Δάνεια 1 δις. ευρώ με ευνοϊκό επιτόκιο και εύκολη αποπληρωμή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) δρομολόγησαν την Δευτέρα 29/4 δέσμη δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ που απευθύνεται ειδικά σε νέους γεωργούς. Το 2017, ποσοστό 27 % των αιτήσεων δανειοδότησης που υποβλήθηκαν σε τράπεζες από νέους γεωργούς της ΕΕ απορρίφθηκε, σε σύγκριση με ποσοστό απορρίψεων μόλις 9 % όσον αφορά τις αιτήσεις από λοιπές εκμεταλλεύσεις.

Η εν λόγω δέσμη ύψους 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε στις 29/4 από τον αρμόδιο για τη γεωργία επίτροπο κ. Φιλ Χόγκαν και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ κ. Άντριου ΜακΝτάουελ αποσκοπεί στην αύξηση της πρόσβασης των γεωργών της ΕΕ, ιδίως των νέων, σε χρηματοδότηση.

Ο αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης επίτροπος, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τα εξής: «Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας και συχνά αποτελεί εμπόδιο για τους νέους που επιθυμούν να γίνουν γεωργοί. Δεδομένου ότι το 11 % των Ευρωπαίων γεωργών είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών, η στήριξη των νέων γεωργών στον τομέα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινή γεωργική πολιτική για την περίοδο μετά το 2020. Χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι αυτή η νέα κοινή πρωτοβουλία είναι επιχειρησιακά έτοιμη.»

O κ. Άντριου ΜακΝτάουελ, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη γεωργία και τη βιοοικονομία, δήλωσε σχετικά: «Ο γεωργικός τομέας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ και διαδραματίζει καίριο ρόλο όχι μόνο στην παραγωγή υγιεινών τροφίμων αλλά και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, η ΕΤΕπ προσβλέπει στη μελλοντική εξέλιξη του τομέα και αντιμετωπίζει ένα σημαντικό κενό της αγοράς, ήτοι την έλλειψη πρόσβασης των γεωργών σε χρηματοδότηση, ιδίως σε ό,τι αφορά την επόμενη γενιά γεωργών.

Το εν λόγω πρόγραμμα δανειοδότησης θα στηρίξει επίσης την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στον τομέα της γεωργίας/βιοοικονομίας, με τη διατήρηση τκαι τη δημιουργία απασχόλησης στις αγροτικές και παράκτιες περιφέρειες.»

Σε επίπεδο κρατών μελών, το πρόγραμμα θα αποτελεί αντικείμενο διαχείρισης από τράπεζες και εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι συμμετέχουσες τράπεζες θα πρέπει να προβούν σε χορήγηση δανείων που να αντιστοιχεί στο ύψος του ποσού για το οποίο έγινε δέσμευση από την ΕΤΕπ, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό να ανέλθει, δυνητικά, σε 2 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νέους γεωργούς.

Με το προαναφερόμενο πρόγραμμα θα καλυφθούν πολλές από τις υφιστάμενες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μέσω της χορήγησης:

  • χαμηλότερων επιτοκίων·
  • μεγαλύτερων περιόδων, έως και 5 ετών, για την έναρξη αποπληρωμής του δανείου·
  • μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων για την αποπληρωμή του συνολικού δανείου (έως και 15 ετών)·
  • πρόσθετης ευελιξίας, ανάλογα με τις συνθήκες, για την αντιμετώπιση της αστάθειας των τιμών στον γεωργικό τομέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γεωργοί εξακολουθούν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ως προς την αποπληρωμή των δανείων σε δύσκολες περιόδους (για παράδειγμα, μέσω της χορήγησης περιόδου χάριτος, που θα απαλλάσσει τους γεωργούς από την αποπληρωμή του δανείου για μερικούς μήνες).

Δύο πιλοτικά δάνεια ύψους 275 εκατ. ευρώ πρόκειται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή στη Γαλλία μέσω του εν λόγω προγράμματος. Τα δάνεια αυτά προορίζονται ειδικά για τους νέους γεωργούς και για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Ιστορικό

Το νέο αυτό πρόγραμμα δανειοδότησης αποτελεί μέρος μιας κοινής πρωτοβουλίας για τους «Νέους γεωργούς», μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ, η οποία έχει ως στόχο τη συνένωση της υφιστάμενης στήριξης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) με τα χρηματοδοτικά μέσα και την εμπειρογνωσία της ΕΤΕπ.

Εκτός από τη δέσμη δανείων, το ως άνω πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνέχιση της χρήσης των επιχορηγήσεων του ΕΓΤΑΑ προς νέους γεωργούς και νεοσύστατες επιχειρήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως επιδοτήσεις επιτοκίου ή για τεχνική βοήθεια, σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά μέσα.

Επιπλέον, η ΕΤΕπ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) προσφέρουν συμβουλευτική στήριξη και εμπειρογνωσία στις διαχειριστικές αρχές.

<Πηγή>