Χάθηκαν 200 εκατ. ευρώ αγροτικού εισοδήματος σε ένα χρόνο

Χαμηλότερα κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν ήταν τα εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα που δηλώθηκαν στην εφορία το 2018, με το σύνολο σχεδών των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να αδυνατεί να σπάσει το «φράγμα» των 20.000 ευρώ και την συντριπτική πλειοψηφία- περισσότεροι από 9 στους 10- να δηλώνουν λιγότερα από 10.000 ευρώ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι επαγγελματίες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, σημαντική όμως είναι και η πτώση που καταγράφεται στα έσοδα των ετεροεπαγγελματιών καθώς φαίνεται ότι ο φόβος των διπλών εισφορών αλλά και της μειωμένης σύνταξης- λόγω της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης- οδήγησε αρκετούς μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και «ενεργούς» συνταξιούχους στην απόφαση να μην αξιοποιήσουν παραγωγικά τα χωράφια τους ή να μεταβιβάσουν δικαιώματα.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018 (χρήση 2017) αλλά και από τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2017.

<Πηγή>