Ανοίγουν οι Πύλες του ΟΣΔΕ

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 10 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του συστήματος υποβολής αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) των αγροτών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του ypaithros.gr. Τα τελευταία εμπόδια ξεπεράστηκαν και πλέον αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της συλλογής των δηλώσεων για το 2019.

Η εξέλιξη αυτή μόνο ανακούφιση προκαλεί σε όλους τους εμπλεκομένους στο ΟΣΔΕ, καθώς η καθυστέρηση είχε δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα συλλογής των αιτήσεων σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Χιλιάδες αγρότες δικαιούχοι ενισχύσεων, οι οποίοι ανησυχούσαν για την καθυστέρηση, μπορούν να πάρουν μια ανάσα. Ειδικά μάλιστα τη φετινή χρονιά, με τις δηλώσεις του Εθνικού Κτηματολογίου σε εξέλιξη στις περισσότερες αγροτικές περιοχές της χώρας, το ενδιαφέρον των παραγωγών για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι σημαντικά εντονότερο, καθώς τα στοιχεία των δηλούμενων αγροτεμαχίων χρησιμοποιούνται και στις δηλώσεις κτηματογράφησης, μειώνοντας έτσι το κόστος εντοπισμού και μέτρησης των αγροτεμαχίων τους.

Ανάσα, όμως, παίρνουν και τα ΚΥΔ όλης της χώρας καθώς η καθυστέρηση τους είχε δημηιουργήσει σημαντικά αυξημένα λειτουργικά κόστη. Τα περισσότερα είχαν ήδη προσλάβει το εποχικό προσωπικό που απαιτεί το έργο και νοικιάσει τοπικά σημεία υποδοχής δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι – σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της «ΥΧ» την προηγούμενη εβδομάδα – αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι αιτίες της καθυστέρησης δεν ήταν μόνο τεχνικής φύσεως, όπως μας απαντούσαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά οφείλονταν και στην προσπάθεια μίας μικρής ομάδας ΚΥΔ, συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, να δημιουργήσουν πολιτική πίεση προς το υπουργείο, θέτοντας ζητήματα νομιμότητας του πλαισίου πιστοποίησης και λειτουργίας των φορέων υποβοήθησης του ΟΣΔΕ.

Η άρνησή τους να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Φορέα Συντονισμού μετά από μία περίοδο διαβουλεύσεων, είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία των συμβάσεών τους από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία και έχει άμεση ισχύ. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι την απόφαση αυτή του Φορέα Συντονισμού την υποδέχτηκε θετικά η μεγάλη πλειοψηφία των ΚΥΔ της χώρας.

<Πηγή>