Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές ελαιολάδου. Αύξηση και στα γαλακτοκομικά
Με αύξηση της παραγωγής και ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, οι εξαγωγές ελαιολάδου της ΕΕ θα φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2018/19. Η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει κατά την ίδια περίοδο.
Αυτά συγκαταλέγονται στις κυριότερες διαπιστώσεις της τελευταίας έκθεσης βραχυπρόθεσμης προοπτικής για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2019 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κυρίως λόγω της σημαντικής αύξησης της ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου (1,7 εκατ. τόνοι, η δεύτερη μεγαλύτερη από το 2003), η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% για το 2018/19. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης και η μείωση της προσφοράς από τρίτες χώρες θα πρέπει να οδηγήσουν σε άνοδο των εξαγωγών της ΕΕ κατά 11%, φθάνοντας τους 625.000 τόνους.
Όσον αφορά τον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, η παραγωγή γάλακτος αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2019, που προβλέπεται να ανέλθει σε 167,3 εκατομμύρια τόνους, έναντι 166,4 εκατομμυρίων τόνων το 2018.
Αυτή η αύξηση πρέπει να καλυφθεί από τη διαρκή παγκόσμια ζήτηση. Το τυρί είναι το γαλακτοκομικό προϊόν που καταναλώνεται περισσότερο στην αγορά της ΕΕ και η κατανάλωσή του αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ελαφρά το 2019, αυξάνοντας κατά 0,5%.
Εκτός ΕΕ, οι εξαγωγές τυριού αναμένεται να αυξηθούν κατά 1% το 2019, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής κατά 0,8% – φτάνοντας τα 10,705 εκατομμύρια τόνους από 10,624 εκατομμύρια τόνους το 2018.
Το 2019/20, η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει από την προηγούμενη συγκομιδή, η οποία επηρεάστηκε σοβαρά από τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες. Προβλέπεται στα 307,5 εκατομμύρια τόνοι, έναντι 290,5 εκατομμυρίων τόνων το 2018/19.
Μία μικρή αύξηση της συνολικής έκτασης των δημητριακών στην ΕΕ αναμένεται επίσης σε σύγκριση με την περασμένη περίοδο, φθάνοντας τα 55,8 εκατομμύρια εκτάρια το 2019, σε σύγκριση με 55,1 εκατομμύρια εκτάρια το 2018. Ακόμη είναι 1% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο.
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η παραγωγή ζάχαρης το 2018/19 εκτιμάται σε 17,6 εκατομμύρια τόνους, κατά 17% χαμηλότερη από το 2017/18.
Η μείωση αυτή αναμένεται να συμβάλει στη σημαντική μείωση των εξαγωγών ζάχαρης στην ΕΕ, οι οποίες προβλέπεται να ανέλθουν σε 1,7 εκατ. τόνους.
Η περασμένη καλοκαιρινή ξηρασία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής βοείου κρέατος το 2018, λόγω της έλλειψης ζωοτροφών και της πρόωρης σφαγής των αγελάδων. Αυτό είχε επίσης ως αποτέλεσμα τη μείωση των κοπαδιών των αγελάδων κατά 1,3%.
Το 2019, η παραγωγή βοείου κρέατος αναμένεται να μειωθεί σε 8,1 εκατομμύρια τόνους το 2019, από 8,2 εκατομμύρια τόνους το 2018.
Η κατανάλωση βοείου κρέατος στην ΕΕ θα μειωθεί επίσης το 2019, από 11kg σε 10,8kg κατά κεφαλήν (βάρος λιανικής), κυρίως λόγω της χαμηλότερης προσφοράς.
Το 2018, η παραγωγή κρέατος πουλερικών αυξήθηκε σχεδόν κατά 5% λόγω των ευνοϊκών διεθνών συνθηκών και των υψηλότερων τιμών. Ωστόσο, το 2019, η αύξηση της παραγωγής θα είναι πιο μετριοπαθής, προβλέποντας το 2%, λόγω προσαρμογής των τιμών.
Όσον αφορά το χοιρινό κρέας, το 2019 αυξάνονται οι τιμές καθώς συστέλλεται η προσφορά. Επιπλέον, οι εξαγωγικές προοπτικές βελτιώνονται, ιδίως προς την Κίνα.
Τέλος, το κρέας αιγοπροβάτων στην ΕΕ μειώθηκε το 2018 κατά 1%, που εκτιμάται σε 915.000 τόνους. Αναμένεται περαιτέρω πτώση το 2019, κατά 1% και φθάνοντας τους 906.000 τόνους.