Στο µικροσκόπιο της ΕΕ η περίεργη συµπεριφορά των αγορών – Τα σχέδια της Κομισιόν
Στη σύσταση ενός σύνθετου μηχανισμού παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου προχωρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα παραγωγικά κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως αποκαλύπτει, μιλώντας αποκλειστικά στην «ΥΧ», ο αναπληρωτής διευθυντής της Κομισιόν για τον τομέα, Μιγκέλ Γκαρσία Ναβάρρο.
Το ανεξήγητο οικονομικό φαινόμενο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά του προϊόντος, σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου, δεν ακολουθεί τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Οι τιμές παραγωγού, κυρίως σε Ισπανία και Ελλάδα, έχουν υποστεί σημαντική καθίζηση, η οποία μάλιστα, ακόμα και μετά το Πάσχα των Καθολικών, παραμένει καθηλωμένη κατά μέσο όρο στα 2,60 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο.
Η μειωμένη παγκόσμια παραγωγή κατά 5%, καθώς και οι μειώσεις στα ελαιοπαραγωγικά κράτη της Μεσογείου, Ελλάδα (-42%), Ιταλία (-59%) και Πορτογαλία (-20%), δεν κατορθώνουν να αντισταθμιστούν από την ισπανική αύξηση της παραγωγής κατά 38%, η οποία σηκώνει τη συνολική παραγωγή της ΕΕ κατά περίπου 2%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, όπως αποτυπώνονται σε πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν. |
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προϊόν που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως, υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δικαιολογημένη μία αύξηση των τιμών και όχι υποχώρηση, όπως επικρατεί το τελευταίο διάστημα.
Με κινητοποιήσεις απειλούν οι Ισπανοί καλλιεργητές
Τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών της αγοράς, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι εφαρμόζονται συστηματικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
Βέβαια, για την Ελλάδα, η εικόνα αυτή είναι ακόμη χειρότερη, καθώς οι μέσες αυτές τιμές συμβαδίζουν και με τεράστια πτώση της παραγωγής, συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.Ο κ. Ναβάρρο, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «ΥΧ», αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της Κομισιόν είναι τις επόμενες εβδομάδες να τεθούν τα θεμέλια για έναν σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη.
Monitoring της αγοράς ετοιμάζει η ΕΕ
Οι συμπεριφορές αυτές απασχόλησαν σε ανώτερο επίπεδο την ΕΕ, μετά και τις πιέσεις που ασκήθηκαν προς τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο τόσο από κράτη-μέλη όσο και από ευρωβουλευτές, με την Ισπανία μάλιστα να ζητά ακόμη και εφαρμογή του μέτρου της ιδιωτικής αποθεματοποίησης. Μετά από πρόσφατη συνεδρίαση της Κομισιόν και απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο Φιλ Χόγκαν, επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την παρακολούθηση της πορείας της αγοράς ελαιολάδου σε επίπεδο κρατών-μελών.
«Παρόλο που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα σημάδια διατάραξης των συνθηκών της αγοράς σε επίπεδο ΕΕ, υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα από τα ελαιοπαραγωγικά κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τους όγκους και τις τιμές. Το τμήμα μου θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε επίπεδο κράτους-μέλους για τις επόμενες εβδομάδες», επεσήμανε σε δήλωσή του.
Εντός Μαΐου οι απαντήσεις της ΕΕ για την αγορά ελαιολάδου
Η «ΥΧ», παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αναζήτησε σε ανώτερο επίπεδο απαντήσεις σε σχέση με αυτή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, συνομιλώντας με τον αναπληρωτή διευθυντή της Κομισιόν για τον τομέα, Μιγκέλ Γκαρσία Ναβάρρο.
Ο κ. Ναβάρρο, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «ΥΧ», αποκάλυψε ότι στις προθέσεις της Κομισιόν είναι τις επόμενες εβδομάδες να τεθούν τα θεμέλια για έναν σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη. Ο μηχανισμός αυτός, κατά τον ίδιο, θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της ομάδας δημόσιου διαλόγου, αποσκοπώντας να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που εξηγούν τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης αγοράς.
«Δεν θα έχει τη μορφή παρατηρητηρίου, υπό την έννοια ότι δεν θα έχει την ίδια μορφή όπως αυτά που είχαμε κάνει για το γάλα, το κρέας και τη ζάχαρη, θα είναι κάτι πιο σύνθετο», σχολίασε ο κ. Ναβάρρο. «Αποβλέπουμε σε μία βαθύτερη ανάλυση των συνθηκών που διαμορφώνονται στην αγορά του προϊόντος, καθώς και των συμπεριφορών που ακολουθούνται και όχι στην απλή καταγραφή και σύγκριση των τιμών», επεσήμανε ο ίδιος.
Με βάση το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού παρακολούθησης, καθώς και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, αναμένεται να συζητηθούν στην Ειδική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για την Αγροδιατροφή, η συνεδρίαση της οποίας αναμένεται εντός του Μαΐου. Στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο αυτό, θα στηριχθούν τα μέτρα που θα ακολουθήσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς του προϊόντος.